Jdi na obsah Jdi na menu
 


INFORMACE K PIVŮM

Westmallský Triple je světlé trapistické pivo zlatavé barvy, které prochází druhotnou fermentací v lahvi po dobu tří týdnů. Toto komplexní pivo má ovocné aroma spolu s výraznou leč vyváženou chmelovou vůní. Na patře můžeme vycítit jeho hedvábný charakter a jemnost, stejně jako jemný nádech hořkosti podpořené ovocným aroma. Toto prvotřídní pivo plné jemnosti a elegance je charakteristické také dlouhým dozníváním chuti v ústech.

Trapistické pivo Rochefort je silně fermentované hnědé pivo, které se vaří a stáčí do lahví v klášteře Saint-Rémy v Rochefort. Poměrně skromné prostory pivovaru umožňují mnichům a jejich spolupracovníkům plně kontrolovat proces výroby. Domácí charakter tohoto piva bývá oceňován především zkušenými degustátory.Toto pivo se skládá výhradně z přírodních surovin: pramenitá voda, slad, chmel, cukr. Trapisté z Rochefort vyrábějí tři speciální piva: 6 (= 7,5%) - 8 (9,2%) a 10 (11,3%). Tato piva mají jedinečnou chuť, která je ještě zvýrazněna při podávání při teplotě 12 – 14 stupňů ve vlastní sklenici speciálního tvaru.

„La Trappe“ je název jediného trapistického piva v Nizozemí, které se vaří v Koningshoevenu. Tzv. „Blond“ je světlé, chladné, vysoce fermentované pěnivé pivo jasné barvy, jehož chuť dokonale vyhovuje evropským chuťovým návykům, a proto se dobře pije. Pro toto světlé pivo je charakteristické používání vybraných odrůd chmelu, které mu dodávají hořkosladkou příchuť. Světlé pivo se vyznačuje osvěžující a přitom velmi aromatickou vůní. Obsahuje 6,5% alkoholu. „Dubbel“ je černé trapistické pivo červené a rubínové barvy. Je sladké a aromatické, což dává zvláště vyniknout převládajícímu chladu a svěžesti. Dubbel obsahuje 7% alkoholu. „Tripel“ je řezané pivo s hořkosladkou ovocnou příchutí. Obsahuje 8% alkoholu. Se svými 10% alkoholu je „Quadrupel“ královnou našich trapistických piv. Jeho chuť je kulatá, plná a  hořce lahodící jazyku. Láhev nese letopočet ročníku.

Chimay

Chimay Rood (7%) Nejstarší pivo ze Chimay, které se vyrábí od roku 1862, je specifické především svou výraznou a přitažlivou měděnou barvou. Pivo zakrývá krémová pěna s jemnou meruňkovou vůní, kterou získává při fermentaci. Aroma je pak v dokonalé harmonii s hedvábnou chutí tohoto piva na jazyku a jeho osvěžující hořkostí. Na patře pak můžeme vnímat příjemné sevření, které je v dokonalém souladu se ostatními kvalitami tohoto piva. Toto silně fermentované trapistické pivo, které v lahvi prochází druhotnou fermentací, není pasterizováno.

Chimay Wit Toto typické trapistické pivo spatřilo světlo světa v roce 1966. Jedná se o pivo zlatavé barvy, zakaleného vzhledu a jemné pěny, charakteristické svou vůní, která je výsledkem příjemného zkombinování čerstvého chmele a kvasu. Aroma tohoto piva staví zvláště na chmelu – jedná se především o ovocné náznaky vůní, jako jsou muškát a hrozinky, pro které je toto pivo oblíbeno. Aroma je podkreslováno hořkým dotekem. Jeho chuť není ostrá, ale v ústech jemně nahořklá. Toto silně fermentované trapistické pivo, které v lahvi prochází druhotnou fermentací, není pasterizováno.

Chimay Blauw (9%) V tomto pivu, které bylo poprvé vyrobeno v roce 1948, se příjemně pojí vůně čerstvého sladu s jemným náznakem ovoce. Jeho aroma podkresluje příjemný, stejně jako jemný akcent karamelu. Toto silně fermentované trapistické pivo, které v lahvi prochází druhotnou fermentací, není pasterizováno. Je nejsilnější ze všech tří piva, láhev je označena ročníkem a aroma příjemně dozrává v láhvi.

Orval Tento trapistický pivovar zaměstnává od svého založení v roce 1931 laické pracovníky. První sládek tohoto pivovaru byl Němec Pappenheimer, který pravděpodobně společně s Belgičanem Honoré Van Zandem přivedl na svět toto tolik typické pivo. Kombinace způsobů výroby, kterou přinesli do Orval, je na světě nevídaná. Některé z těchto metod (jako například „chmelování za čerstva“) pocházejí z Anglie. Tato výroba pak vydává pivo, jehož aroma a finesy chuti jsou blíže chmelu a kvasu než sladu. Pivo, stejně jako originální sklenice, láhev a etiketa, jsou zastavením 30-tých let v dnešních době.

Achel Pivovar Achel byl založen v roce 1850, ale až v roce 1998 mniši znovu začali s výrobou trapistického piva. Zpočátku testovali několik druhů, především dvě piva světlá a jedno tmavé s různým obsahem alkoholu (od 4% do 6%). První pokročilejší „návrh“ však přednesl až bratr Thomas – známý sládek z pivovaru Westmalle, který společně s bratrem Antoniem, jenž dříve pracoval v pivovaru Rochefort a v Achel byl na odpočinku, dospěl k definitivnímu produktu, který byl jak vyústěním celého projektu, tak významným příspěvkem k tomuto druhu piv.