Jdi na obsah Jdi na menu
 


FOTOGALERIE PRODUKTŮ: ZDE

konopi.gif

certifikat.jpg 

 

 

Konopí je skutečně nádherná a také nesmírně užitečná rostlina, která naprosto právem patří do rostlinné síně slávy. Jenže byla zapomenuta, odsunuta a málokdo si dnes dokáže vybavit, jak vlastně vypadá, roste, jak se pěstuje, sakreditace-konopi.jpgklízí či zpracovává. Chceme tak přispět k tomu, aby lidé vnímali konopí znovu jako užitkovou, užitečnou a léčivou rostlinu. Rostlinu tradiční, která patří na naše pole a zároveň rostlinu moderní, protože možnosti jejího využití jsou skutečně široké.cosmetics-cannabis_2.jpg

Pěstování konopí pro tradiční zpracovatelské účely bylo v minulých desetiletích silně potlačeno. Většina států Evropy a Severní Ameriky totiž přijala legislativní opatření, které sice bylo cíleno proti pěstování konopí jako zdroje omamných látek, avšak tyto restrikce velmi silně poznamenaly i tradiční pěstitelské oblasti. Nově přijatá legislativní opatření tak umožňují v zemích EU pěstovat speciální šlechtěné kultivary konopí setého, které splňují přísnou normu na velmi nízký obsah omamných látek. A tak se konopí seté opět vrací na evropská pole a stává se velmi sledovanou plodinou. Tentokrát nikoliv kvůli omamným látkám cannabinoidům, ale kvůli moderním možnostem využití konopí při výrobě energie, plastů, stavebních materiálů, krmiv či kosmetiky a léků.

 Konopí se až do 50.tých let 20. století běžně používalo i jako farmaceutická surovina pro výrobu léků klasické i homeopatické medicíny. Přestože z konopí lze pro medicínské účely využít celou řadu účinných látek, nejen Δ9-tetrahydrokannabidol /THC/, výzkum a vývoj léčiv byl pozastaven. V současné době se užívá konopí v medicíně naprosto ojediněle, k léčení pacientů neléčitelných dnešními léčebnými prostředky, ať už to jsou extremní ztráty hmotnosti při onemocnění AIDS nebo ke zmírnění vedlejších účinků chemoterapie. Experimentálně je zaváděno i léčení závislosti na opiátech a alkoholu. Pokusně zavedla pěstování konopí pro lékařské a farmaceutické účely Kanada, která se na konci července 2001 stala prvním státem na světě, v němž bylo legalizováno použití konopí pro zdravotnické účely.

V České republice pěstování konopí indického zakázáno a výjimky k experimentálním účelům jsou udělovány jen velmi zřídka. Pro účely potravinářského, kosmetického a farmaceutického průmyslu se v České republice smí využívat pouze konopné semínko získávané ze schválených odrůd konopí setého a konopný olej, lisovaný z konopného semínka. Cannabinoidy se vyskytují především ve žlázovitých strukturách rostliny (listy a stonky). Konopné semínko ani kořen tyto látky neobsahují, a to ani ve stopovém množství.

   konopi.gif

Konopí

Dlouhá tisíciletí bylo konopí přednostně využíváno především jako zdroj vynikajících a velmi výživných konopných semen. Semencová kaše byla velmi důležitou součástí potravy našich předků. Dokonce i v moderní době, kdy dávno převládly obilniny a rýže, se konopná semencová kaše podávala jako speciální výživa nemocným a starým lidem, používala se například i jako podpůrná léčba při tuberkulóze nebo AIDS. Její účinky ale nesouvisí s dříve zmiňovanými účinky cannabinoidů, konopné semínko totiž nikdy, u žádných odrůd, THC neobsahuje.  S jistou nadsázkou snad lze říci, že bez konopí, tedy vlastně bez konopného semínka by se pravděpodobně lidstvo vyvíjelo pomaleji a jinak, vždyť konopná semena byla prokazatelně velmi důležitým potravním zdrojem pro celé civilizace Asie a Evropy. Jenže semencovou kaši nebo báječnou chuť loupaných konopných semínek dnes v takzvané západní kultuře znají snad jen skalní zastánci zdravé výživy. Velká poptávka je po konopí v oblasti potravinových doplňků, zdravé výživy a v produktech bezlepkové diety.
Konopné semínko ale nesloužilo za potravu jen lidem, vždy bylo používáno také pro krmení semenožravých ptáků a tak tomu je dodnes. Možná málokterý chovatel opeřenců ví, že konopné semínko je součástí většiny ptačích zobů. Kromě toho jej využívají i chovatelé a výrobci krmiv pro zvířata, nutriční hodnoty konopného semínka tak častěji než my, lidé, ocení naši zvířecí společníci.

Konopná košile Konopí je také zdrojem velmi pevných, velmi dlouhých a dobře zpracovatelných vláken. Dlouhá konopná vlákna mají vynikající pevnost v tahu, odolávají působení světla, tepla i vlhkosti a dají se skvěle kombinovat s jinými rostlinnými vlákny. Z konopné příze se tkaly oděvy, ale také plachty lodí a celtovina. Oděvy z konopí nosili námořníci, ale také japonští císařové, z konopí byly i první lewisky amerických zlatokopů. Dnes jsou čistě konopné oděvy spíše vzácností, ačkoliv speciálně pro alergiky se vyrábí konopné oblečení a také ložní prádlo. Konopné vlákno zažívá i záři reflektorů na přehlídkových molech, zajímavě strukturované látky z konopí zaujaly celou řadu módních návrhářů a nejedna celebrita obléká džíny z konopí nebo konopnou košili.
Kromě toho se z konopí vyráběly extrémně pevné provazy, sítě, lana a lodní ucpávky a koudel. V této oblasti měla konopná vlákna naprosto nezastupitelnou roli, na lodích dávných mořeplavců byla lana, lodní ucpávky či plachty často výhradně z konopí. Kampak by bez konopí doplul třeba takový Kryštof Kolumbus? Právě proto dalo konopí název i mnoha dalším přadným rostlinám, které se využívaly podobně jako konopí a přejaly z "marketingových" důvodů jeho jméno (manilské konopí, bengálské konopí a další).

Konopný olej Z konopného semínka se získává konopný olej. Ten se využíval jako potravinářský olej, také v léčitelství a i jako technický olej: pro svícení, nátěry, barvy a fermeže. Konopný olej je dnes znovu objevován a také důkladně prozkoumán. Patří mu čestné místo mezi rostlinnými oleji díky jeho složení. Čistý konopný olej totiž obsahuje v ideálním poměru vzácné nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a 6), které jsou nezbytné pro správné fungování lidského organizmu, ale které si lidské tělo nedokáže vyrobit. Zastoupení těchto nenasycených mastných kyselin konopný olej přímo předurčuje k dalšímu využití v moderní výživě, dermatologii a farmakologii.

Kosmetika z konopí Moderní kosmetika se opět vrací k osvědčeným přírodním zdrojům, rostlinným olejům a extraktům. Konopný olej je pro kosmetické účely ideální, obsahuje kromě nenasycených mastných kyselin také chlorofyl, fytosteroly a minerály, velmi dobře se vstřebává do pokožky a má schopnost harmonizovat stav kožních buněk, vyrovnávat hydratační, lipidovou i pH rovnováhu pokožky, obnovovat přirozený ochranný mikrofilm a zvyšovat odolnost pokožky vůči negativnímu působení okolního prostředí. Navíc je hypoalergení a dá se výborně kombinovat s dalšími rostlinnými extrakty a oleji.  

Bible i dolar na papíru z konopí

Konopné vlákno se odedávna využívalo i pro výrobu papíru, důkazy najdeme už ve starověku, ale výroba konopného papíru se nejvíce rozšířila v 17. a 18. století našeho letopočtu, teprve později ji vytlačil papír z dřevní celulózy. Konopný papír je mimořádně pevný a odolný, proto se dodnes používá například v bankovnictví nebo pro speciální nebo vzácné tisky knih.

Dům z konopí

Ideální vlastnosti konopí, jeho odolnost proti hnilobě, vlhkosti a UV záření se využívaly i ve stavebnictví. Dnes jsou po světě k vidění experimentální domy postavené téměř celé z konopí, ale častěji se konopí zpracovává na stavební materiály v podobě izolačních a stavebních desek, speciálních rohoží pro vlhká podloží a další.

Plasty z konopí

Tato kapitolka je celkem z pochopitelných důvodů bez historického exkurzu. Zpracování konopí respektive konopného vlákna na plasty a bioplasty je zatím spíše ve stádiu nadšenectví a pokusných technologií. Přesto již existují specializované firmy, které z konopí plasty vyrábí a tato technologie má zajímavou budoucnost. Na výstavách proto lze vidět z konopného plastu širokou škálu výrobků, od technických plastů třeba v podobě folií, trubek, přes moderně designované vypínače nebo hračky.

Konopí jako zdroj energie

Konopí je velmi vzrůstná, výnosná jednoletá bylina a jako taková představuje ideální a obnovitelný zdroj energie. Výtěžnost z hektaru je mnohonásobně vyšší než u jiných rostlin použitelných jako palivo a proto je použití konopí jako ekologického a ekonomického zdroje energie skutečně zajímavé. Dnes se konopné stonky zpracovávají na vysoce výhřevné pelety a "briketky" nebo se konopí na energii zpracovává ve velkém, kde se v jediném provozu z konopí získává energie, zpracovává se konopné semínko, lisuje olej nebo získává surové konopné vlákno.